Afvallen voor hartrevalidatie patiënten

Deelname activiteiten overgewicht laag bij meer dan helft instellingen

De inspectie geeft in het rapport van oktober 2013 aan dat de patiënten die deelnemen aan activiteiten om overgewicht te verminderen laag is (minder dan 30%) bij meer dan de helft van de instellingen in Nederland. Ook bij de instellingen die beter presteren, is het percentage van patiënten ook laag, tussen 30% en 50%. Dit is, volgens de inspectie, voor veel instellingen een punt van aandacht.

Verwijzen blijkt niet voldoende te werken

Instellingen verwijzen patiënten vaak door naar een diëtist of een obesitas kliniek. Dit zijn prima opties maar de patiënt moet dan zelf het initiatief nemen om in actie te komen. Uit de cijfers blijkt dat dit niet gebeurt.

Man met beveiligingshelmStel dat uw instelling een eigen afval programma aanbiedt

Stelt u zich voor dat uw instelling een eigen programma om af te vallen aanbiedt voor hartrevalidatie patiënten. Uw patiënten kunnen door uw eigen diëtisten of door onze diëtisten worden begeleid. U behoudt de patiënt en deze blijft in een bekende en vertrouwde omgeving. Het programma wordt aangeboden als een module en is onderdeel van het hartrevalidatie programma. De patiënten met een hoge Body Mass Index die in aanmerking komen voor het programma worden gevraagd of zij willen deelnemen waarnaar zij direct worden aangemeld.

Een 12-weken programma - Afvallen met je hart!

Om reden dat de meeste hartrevalidatie programma’s 12 weken duren is deze module om af te vallen ook 12 weken. Tijdens deze weken wordt de patiënt persoonlijke gecoacht door een diëtist. Het programma kan volledig online aangeboden worden of in een “blended” traject van online in combinatie met face-to-face- of groepsgesprekken. Aan de hand van persoonlijk advies, motivatie en interactieve weekthema’s werkt de patiënt aan een gezond voedingspatroon en een gezond gewicht. Er wordt zowel aandacht aan praktische vaardigheden besteed als aan gedragsverandering en emoties.

Hoe motiveert u patiënten om deel te nemen?

Volgens de inspectie is na een life event zoals een hartinfarct het moment waarop de patiënt open staat voor gedragsverandering. Een laagdrempelig, praktisch en persoonlijk programma sluit daarbij aan. Uit onze ervaring blijkt dat de belangrijkste factoren die de patiënt motiveert voor- en tijdens het programma zijn:

 • Gemakkelijk, laagdrempelig om deel te nemen
• Persoonlijk, individuele advies
 • Groepsondersteuning
• Geen afspraken op een andere locatie
• Online programma is flexibel, deelnemen wanneer het de patiënt uitkomt
• Partner kan meekijken en meedoen
• Elke week wordt de patiënt getriggerd door artikelen en activiteiten
• Herinneringen als de patiënt niet actief is

Wat houdt het programma in?

WeekThema
1  Een goede voorbereiding
2  Eet ik gezond? 
3  Mijn eetgedrag 
4  Tussendoortjes en vocht
5  De warme maaltijd
6  Triggers en gevolgen van eetgedrag
7  De broodmaaltijd: ontbijt en lunch 
8  Voordelen van volkoren en vezels
9  Vet in een gezonde leefstijl?
10  Eten buiten de deur
11  Slim omgaan met uw wilskracht
12  Een positieve leefstijl

In de eerste week bepaalt de patiënt samen met de diëtist de persoonlijke doelstellingen. Daarna gaan zij met behulp van adviezen en ondersteuning van de diëtist aan de slag om deze doelen te behalen. Er is veel interactie door onder andere vragenlijsten, metingen en een lotgenoten forum. Elke week is er een nieuw thema over voeding of gedrag. De patiënten ontvangen wekelijks informatieve materialen en voeren activiteiten uit, die helpen bij het bereiken en vasthouden van hun doelen. Zo behouden zij ook op de lange termijn een beter gewicht.

Persoonlijk voedingsadvies

De patiënt krijgt een persoonlijk voedingsadvies van de diëtist, waarbij rekening wordt gehouden met persoonlijke wensen en behoeften. Tijdens de 12 weken leert de patiënt, met ondersteuning van de diëtist zichzelf een gezond eetpatroon aan. De patiënt kan 24 uur per dag in contact op nemen met de diëtist.

"Het is voor mij een goed en praktisch werkend programma. Dit programma is goed in te passen in mijn persoonlijke situatie. Ook het meedoen zo via internet werkt voor mij verrassend goed. Uiteindelijk ben je toch in zekere zin zelf verantwoordelijk voor wat je doet. De complimenten voor jullie programma's..." (Gerrie, 51 jaar).

Bijbehordende App tijdens en na het programma

Er is ook een praktische App beschikbaar voor Apple en Android om de patiënt tijdens én na het programma te stimuleren zijn leefstijl te veranderen. Afvallen voor hartrevalidatie patiënten is een laagdrempelig programma!

Een programma naar wens maken

Uiteraard is er ook een mogelijkheid om een programma geheel naar wens te maken. Wellicht wilt u een programma dat langer of korter is. Andere thema's of extra vragenlijsten? U kunt kiezen uit honderden artikelen en tientallen hulpmiddelen of zelf artikelen en informatie aanleveren. Neem contact op om de mogelijkheden te overleggen.

Gezond hart