Stoppen met roken voor hartrevalidatie patiënten

Deelname activiteiten stoppen met roken laag bij meer dan helft instellingen

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg, in het rapport “Vervolgonderzoek leefstijlbegeleiding binnen het hartrevalidatieprogramma” van Oktober 2013, scoort 52% van de instellingen onvoldoende op het onderdeel activiteiten stoppen met roken. Ook bij de instellingen die voldoende scoort op dit punt, blijft het moeilijk om voldoende gemotiveerde patiënten een programma te laten volgen.

DoktorHoe motiveert u de patiënt om deel te nemen?

Het Stoppen met roken programma is een combinatie van groepssessies  begeleid door de Stoppen met roken coach met een online ondersteunend programma dat effectief en motiverend werkt. Uw patiënten kunnen door uw eigen team of door onze stoppen met roken coaches worden begeleid. De hartrevalidatie patiënten kunnen tevens in een online groep geplaatst worden zodat zij ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen buiten de groepssessies.

Het programma bestaat uit twee modules, een “Stop” module van 5 weken en een “Leefstijl” module van 7 weken. Het doel van de eerste module is om goed voorbereid te stoppen met roken. Het doel van de tweede module is dat vol te houden en niet onnodig extra kilo’s aan te komen. Op basis van de online nicotine-afhankelijkheidstesttest kan er advies gegeven worden of nicotinevervangers of medicijnen aan te raden zijn. 

Wat houdt de Stop module in?

In module één werkt de patiënt naar de stop datum toe. De datum is samen met de coach bepaald en alle voorbereidingen zijn in gang gezet via het Stoppen met roken plan dat samen met de coach is gemaakt. Het Stoppen met roken plan brengt vooral
de motivatie in kaart die later vaak belangrijk is.

Ook als de patiënt al gestopt is, blijft het belangrijk dat de patiënt de Stop module volg. Als de patiënt al eerder gestopt is dan wordt er een kortere versie van de Stop module aangeboden. Dit is belangrijk, vaak na een gebeurtenis zoals een hartinfarct is de patiënt erg gemotiveerd om te stoppen. Maar in de loop van de tijd als de patiënt revalideert en zich weer als voorheen voelt dan kan de motivatie wegzakken.

Wat houdt de Leefstijl module in?

De deelnemer begint de tweede module één week na de stop datum. Module twee is gericht op het volhouden van het niet roken en op leefstijl en vitaliteit. Het werkt goed in combinatie met de FIT module binnen een hartrevalidatie programma. Tevens wordt er voorkomen dat een patiënt te veel aankomt, dit is erg demotiverend en draagt niet bij aan een goede gezondheid. Alle leefstijl aspecten die gerelateerd zijn aan stoppen met roken komen aan bod.

Module Week Thema
1 1  Inzicht in het roken
1 2  Wat gebeurt er als je stopt? 
1 3  Gedachten over roken 
1 4  Stoppen met roken
1 5  Hoera, je bent gestopt!
2 6  Een gezonde leefstijl, wat houdt dit in?
2 7  Gezonde voeding 
2 8  Strategieën om verleidingen te weerstaan
2 9  Stress en ontspanning
2 10  Mentale kracht
2 11  Introductie mindfulness
2 12  Nieuwe gewoonten vasthouden

Het totale programma duurt 12 weken en is afgestemd op de meeste hartrevalidatie programma’s die eveneens 12 weken duren.

Sterke combinatie van groep coaching met online ondersteuning

Groepscoaching is een bewezen effectieve manier om mensen te helpen om te stoppen met roken. Uit ervaring blijkt dat groepscoaching in combinatie met online coaching nog sterker werkt. Online coaching voegt veel toe. Te denken valt aan het invullen van een rookdagboek, het maken van een stop rookplan, de mogelijkheid tot lotgenoten contact en het feit dat de coach altijd bereikbaar is. Tevens zijn er de wekelijkse thema’s en informatie die aan bod komen. Deze helpen de patiënt om zijn kennis en inzicht te verdiepen. 

Een stoppen met roken programma op maat

Wilt u voor uw instelling een langer of een korter programma? Andere thema's of het programma anders opbouwen? Of wellicht een bijpassende App voor de mobiele telefoon? In overleg kan er een programma gemaakt worden dat exact aan uw wensen voldoet. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.